Een blik achter de schermen

Het proces van bierbrouwen

Het proces van bierbrouwen

Bier bestaat uit vier vaste ingrediƫnten, namelijk water, graan, hop en gist. Gist wordt als enige van deze vier niet als grondstof gezien, aangezien het een levend organisme is, maar het is wel een ontzettend belangrijk ingrediƫnt van bier.

De gebruikte granen voor het bier bevatten zetmeel. Dit zetmeel wordt tijdens het kookproces omgezet in verschillende soorten suikers. Om dit proces te vereenvoudigen gaan de granen eerst door een schrootmolen. Dit proces noemen wij ‘schroten’. Na het schroten gaan de granen in de brouwketel met warm water. Dit noemen wij het ‘beslag’.

Afhankelijk van het recept, zal de temperatuur van het water in stappen worden verhoogd. Dit zorgt ervoor dat de verschillende typen suikers oplossen in het water.

Na het in stappen verhogen van de water temperatuur, wordt het van belang te weten hoeveel suiker er zich in het water bevindt. De hoeveelheid suiker in het beslag bepaalt uiteindelijk het alcohol percentage van het bier.

Het meten van het suikergehalte gebeurd met behulp van een refractometer. Een refractometer meet de breking van het licht door de vloeistof.

Dit geeft uiteindelijk een waarde op basis waarvan het suikergehalte kan worden bepaald.

Indien het suikergehalte te laag is, zal er suiker worden toegevoegd. Het komt eigenlijk nooit voor dat er een te hoog suikergehalte wordt gemeten.

Na het bepalen van het suikergehalte gaat de volgende stap in het brouwproces plaatsvinden.

 

 

De volgende stap is het filteren van het water. De graanresten moeten nu uit het water worden gefilterd.

Het water wat na het filteren overblijft noemen wij ‘wort’. De graanresten noemen wij bostel.

Het bostel wordt niet weggegooid maar gaat naar de boer. De bostel is namelijk een prima voedingssupplement voor schapen, geiten etc. De bostel wordt dan ook, aan het einde van de brouwdag, opgehaald door de lokale boer.

Na het filteren gaan wij de volgende stap zetten in het brouwproces.

 

 

 

De volgende stap is het koken van de wort.

Tijdens het kookproces worden de verschillende soorten hop en kruiden toegevoegd. De hop en kruiden worden nauwkeurig gewogen om een consistente smaak te garanderen.

Welke kruiden en hop wij gebruiken is uiteraard geheim.

Na het koken moet de wort gekoeld worden zodat deze naar het gistvat kan. Als laatste stap in het brouwproces wordt uiteindelijk de gist toegevoegd.

Het gist zet de suikers om in alcohol. Tijdens dit proces geeft de gist ook een smaak af. De afgegeven smaak verschilt per gistsoort.

Dan is het een aantal weken wachten en kan het bier gebotteld worden. Na het bottelen zal het bier nog moeten rijpen zodat het de juiste smaak krijgt.

Uiteindelijk kan, na het brouwen, bottelen en rijpen, het bier geschonken worden.

PROOST !

 

 

 

 

Brouwerij De Kauw

Post adres : Meidoornstraat 51 2665 DL Bleiswijk

Algemene informatie : info@dekauw.nl

Fotografie: https://www.gekfoto.nl/